BOXPLOT I


Een boxplot is een grafische voorstelling waarmee je snel een overzicht van de verdeling van een verzameling gegevens kunt krijgen.


De plot is het plan, de structuur van een verhaal, met alle verwikkelingen en causale verbanden binnen dat verhaal. Het is als een geraamte waaraan het 'vlees', de vertelling van een boek, toneelstuk, videospel of film wordt opgehangen. ... Een box is een afbakening, een rechthoekig frame waarbinnen dingen in ondergebracht kunnen worden. Dat kunnen tastbare dingen zijn, verzamelingen, dingen met vergelijkbare eigenschappen. Het kunnen ook ideeën of concepten zijn. Niet voor niets kennen we de uitdrukking ‘out of the box denken’.

De combinatie van deze drie concepten geven weer hoe ik mijn onderzoek naar het hout heb willen voeren.

Het bleek mij het antwoord te geven op de vraag hoe ik de ingreep van de mens op het hout ver-beeldend kan  weergeven. Ik maakte een boxplot van steeds verder gemanipuleerd hout.

Bij het eerste blanke stuk hout beperkt de ingreep van de mens zich tot schaven en bijsnijden.

De tweede is al van een andere aard waarbij fundamentele eigenschappen van het hout worden veranderd om het duurzaam te maken. Dit is een procedé met zware metalen en fixeer onder hoge druk. Het hout krijgt zijn typische kleur en is minder vergankelijk.

Bij het derde stuk is de ingreep van de mens nog wezenlijker. Hoewel heel hard gewerkt wordt om het aspect van het eigenlijke materiaal te behouden is dit pure misleiding. De ingreep van de mens is doorgeslagen. Het is niet alleen meer zo dat het hout van eigenschappen verandert, het enige wat bewaard blijft is het aspect van hout. Op die manier hebben we te maken met een materiaal dat er natuurlijk uitziet, maar eigenlijk steen is en waarbij we de zwakheden van het materiaal volledig weggehaald hebben. Het ‘nieuwe hout’ kan tegen alle weersomstandigheden en water en vuur.

 

Toch is het overwinnen van de zwakste punten van het hout niet zonder prijs. De vergankelijkheid is er opnieuw ingeslopen. Want hoewel de materie bestendig is tegen alle elementen die voor natuurlijk hout een probleem waren, is een nieuwe vergankelijkheid ingetreden. Het materiaal is breekbaar, kan niet tegen ruwe behandeling of traumata, spat in sommige omstandigheden in stukken uit elkaar…